Bestaande spouwmuur na-isoleren
Eén van de mogelijkheden om een bestaande buitengevel met spouw te isoleren is het spuiten of blazen van spouwmuurisolatie in een bestaande en geschikte spouw. Wij leggen de mogelijkheden uit.
Waarom na-isoleren in de spouw
Stoken kost geld en is slecht voor het milieu. Om warmteverliezen via de buitenmuren te voorkomen, voorzie je het best thermische isolatie. Zo hou je warmte binnenin, verhoog je het comfort en bespaar je maandelijks op je energiefactuur. Er bestaan een aantal mogelijkheden om buitenmuren te isoleren, waarvan na-isoleren in een bestaande spouw er één van is. Na-isoleren in de spouw is de beste methode indien er een geschikte spouw aanwezig is. Bovendien behoudt je het uitzicht van de buitengevel omdat er geen bijna kap- en breekwerk aan te pas komt.
Hoe na-isoleren
Er zijn 2 systemen om een spouwmuur te voorzien van muurisolatie:
- Het buitenspouwblad voldoet: de spouw wordt opgevuld met thermische isolatie
- Het buitenspouwblad voldoet niet: het buitenspouwblad wordt afgebroken, de spouw wordt voorzien van nieuwe isolatie en er wordt een nieuw buitenspouwblad gemetst.
Voor-en nadelen spouwmuurisolatie
- + geen kap- en breekwerk
- + snelle plaatsing
- + geen vergunning nodig
- + behoud het uitzocht van de gevel
- + brandbestendig
- + premies & subsidies
- - meer kans op condensatie
- - niet alle spouwmuren voldoen
- - kan verzakken op termijn
Hoe herken je een spouwmuur
Zeer oude woningen werden vroeger opgetrokken in volle en niet-geïsoleerde buitenmuren. Pas in de jaren 45 is men begonnen met het bouwen van spouwmuren maar deze werden in eerste instantie niet geïsoleerd. Niet-geïsoleerde spouwmuren hadden enkel tot dienst om doorslaand vocht op te vangen door het buitenspouwblad. Pas later, begin de jaren 70 werd door de oliecrisis begonnen met het aanbrengen van thermische isolatie. Is jouw woning gebouwd na 1945 dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Je kan een spouwmuur herkennen d.m.v. een aantal kenmerken.
Voldoet je spouw niet dan zijn er een aantal alternatieven zoals het isoleren van de buitengevels en muurisolatie tegen de binnenmuur aanbrengen.
Hoe na-isoleren
Inspectie bestaande spouw
Een bestaande buitenmuur na-isoleren in de spouw kan alleen als er een spouw aanwezig is en als de spouw geschikt is. Door middel van een spouwmuurinspectie kan men nagaan of na-isoleren geschikt is.
Soorten spouwmuurisolatie
Is de spouw geschikt, dan bestaan er een aantal soorten spouwmuurisolatie die in aanmerking komen. De meest gebruikte spouwmuurisolatie zijn EPS parels, PUR schuim en inblaaswol zoals glaswolvlokken of steenwolvlokken. Belangrijk is dat de isolatiematerialen geen vocht opnemen en dampdoorlaatbaar zijn om vochtproblemen en condensatie in de spouw te voorkomen.
De lambda-waarde van het gebruikte na-isolatiemateriaal mag hoogstens 0,065 W/mK bedragen.
Spouwmuurisolatie aanbrengen
Men zal op regelmatige wijze gaten boren in het voegwerk van het buitenspouwblad ( volgens boorpatroon ). Vervolgens gaat een spuitmond in de gaten aanbrengen en onderdruk isolatiemateriaal in de vorm van vlokken, parels of schuim in de spouw spuiten / blazen. Belangrijk is dat alle plaatsen in de spouw volledig gevuld zijn om koudebruggen te voorkomen. Afhankelijk van de staat van de spouw zal men kiezen voor een bepaalde isolatiesoort. Zo zal PUR-schuim minder snel inzakken dan bijvoorbeeld minerale vlokken of EPS-parels. Het nadeel is dat het niet zo milieuvriendelijk is. Na controle van de spouw, en als alles geplaatst is volgens de regels van de kunst gaat men de gaten weer dichten met voegspecie.
Bestaande spouwisolatie verwijderen
Het kan zijn dat de huidige spouwisolatie niet meer voldoende isoleert of niet goed meer op zijn plaats zit. Dan kan je opteren om de bestaande spouwmuurisolatie te vervangen door nieuwe spouwmuurisolatie. Er bestaan een aantal manieren om bestaande isolatie te verwijderen.
Lees meer over het verwijderen van oude spouwmuurisolatie
Premies & subsidies naisoleren
Voor het na-isoleren van oude spouwmuren geniet je vandaag nog altijd van premies en subsidies.
Offerte muurisolatie? Klik hier