Spouwmuurisolatie: isoleren via de spouw
Het opvullen van de spouw met
spouwmuurisolatie is één van de mogelijkheden om de buitengevel te isoleren. Nieuwe buitengevels én oude gevels met bruikbare spouw kunnen op verschillende manieren geïsoleerd worden. Wij leggen de mogelijkheden uit.
Wat is een spouwmuur
Een nieuwe thermische geïsoleerde spouwmuur bestaat uit 3 delen: het binnenspouwblad, de luchtspouw met muurisolatie en het buitenspouwblad. Nieuwe spouwmuren worden vandaag (deels) opgevuld met harde isolatieplaten waarvan de dikte net kleiner is dan de volledige spouwdikte. Zo ontstaat er een kleine luchtspouw. Het voordeel is dat het isolatiemateriaal niet in contact komt met het buitenspouwblad waardoor er voldoende verluchting in het spouwkanaal kan plaatsvinden. De kans dat het isolatie vochtig wordt is klein. Er dienen wel op regelmatige afstand open stootvoegen in het buitenspouwblad voorzien te worden om de verluchting te kunnen garanderen.
Welke soort spouwmuur wens je te isoleren?
Bestaande spouwmuur isoleren
Indien de bestaande buitengevel over een bruikbare spouw beschikt, kan deze na-geïsoleerd worden. Er bestaan een aantal soorten na-isolatie materialen dewelke in de spouw worden gespoten of geblazen. Meestal gaat het om kleine isolatiematerialen in de vorm van wol, vlokken, schuim, parels en korrels. Zowel kunststof materialen als natuurlijke isolatiematerialen kunnen gebruikt worden.
Lees meer
Nieuwe spouwmuur isoleren
Spouwmuren van nieuwbouwwoningen en nieuwe appartementen kunnen perfect opgevuld worden met een aantal soorten spouwmuurisolatie geschikt nieuwe buitengevels. Meestal gaat het om half-harde of harde isolatiematerialen in de vorm van kunststof platen en panelen. De diepte van de luchtspouw wordt bepaald door de benodigde dikte van de spouwmuurisolatie. Deze wordt berekend a.h.v. de gebruikte materialen van de buitenmuur.
Lees meer
Soorten spouwmuurisolatie
Om zowel nieuwe als bestaande spouwmuren te voorzien van thermische isolatie kan je kiezen uit een aantal soorten spouwmuurisolatie. Ze bestaan uit vlokken, parels, schuim en isolerende platen. Elk hebben ze hun eigenschappen, klik hier om spouwmuurisolatie te vergelijken.
Subsidies spouwmuurisolatie
Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren kan je nog genieten van premies van de Vlaamse Overheid. Er zijn wel een aantal criteria waaraan je dient te voldoen. Zo dient de spouwmuur minstens 5 cm dik te zijn en moet ze volledig gevuld kunnen worden. Lees hier alles over muurisolatie premies.
Offerte muurisolatie? Klik hier