Wat is muurisolatie?
Om ( bestaande ) buitenmuren te laten voldoen aan de huidige energieprestatienormen van vandaag ( U-waarde maximaal 0.24 W/m2K ) kan het nodig zijn om deze te isoleren met thermische muurisolatie.
Waarom muren isoleren
Om warmteverliezen te beperken via de buitenmuren wordt aangeraden om muurisolatie te plaatsen. Dankzij de plaatsing van thermische buitenmuurisolatie dient er minder gestookt te worden waardoor de kost voor het verwarmen van de woning naar beneden gaat. Door te investeren in isolatie verlaag je je energiefactuur en verhoog je het comfort binnenin. Bovendien win je je investering op termijn terug. Ontdek hier alle voordelen.
Na-isoleren van buitenmuren
Je kunt bestaande buitenmuren isoleren op verschillende manieren:
1. Na-isoleren zonder afbraak
Je kunt een bestaande niet-geïsoleerde buitenmuur volgens 3 verschillende isolatie-systemen isoleren zonder veel kap- en breekwerk. Je kunt thermische isolatie aanbrengen tegen de binnenzijde van de buitenmuur, tegen de buitenzijde van de buitenmuur en vervolgens na-isoleren in de spouw. Spouwmuurisolatie kan aangebracht worden tegen nieuwe muren of gespoten / geblazen worden in een bestaande spouw. Er zijn een aantal criteria dewelke bepalen welke type systeem geschikt is voor jouw buitengevel.
Binnenmuurisolatie |
Buitenmuurisolatie |
Spouwmuurisolatie |
De isolatie wordt aan de binnenzijde van de buitenmuur geplaatst. Er bestaan een aantal systemen om langs binnen te isoleren.
Lees meer
|
De isolatie wordt tegen de buitenzijde van de gevel aangebracht. Nadien kan je de gevel afwerken met een afwerking naar keuze.
Lees meer
|
Zowel nieuwe als bestaande spouwmuren kunnen voorzien worden van spouwmuurisolatie. Deze wordt in de spouw aangebracht.
Lees meer
|
2. Na-isoleren na afbraak
Je kan ook opteren voor het verwijderen van het buitenspouwblad. Hierbij vinden redelijk wat afbraakwerken plaats voor waardoor de prijs per m² een stuk duurder uitkomt dan een traditionele spouwvulling waarbij geen afbraakwerken aan te pas komen. Na afbraak van het buitenspouwblad kan je een nieuwe gevelsteen plaatsen of een gevelafwerking voorzien met harde isolatiepanelen.
Nieuwe spouwmuren isoleren
Nieuwe buitengevels opgetrokken in een gemetst buitenspouwblad worden het best in spouw geïsoleerd met thermisch isolerende platen. Maar ook nieuwe houtskeletgevels worden voorzien van verschillende soorten isolatie. Lees meer over het isoleren van nieuwe muren.
Soorten muurisolatie
Er bestaan tal van types muurisolatie zoals isolatieschuim, isolatiematten, isolatieplaten, isolatievlokken en isolatiekorrels & parels. Qua soorten kan je kiezen tussen glaswol, rotswol, EPS, PIR, PUR, XPS... Je kan opteren voor kunststof isolatiematerialen of voor natuurlijke isolatiematerialen. Welke soort muurisolatie voor jouw woning geschikt is hangt af van een aantal criteria zoals is er een bruikbare spouw aanwezig? Is de buitengevel aan renovatie toe of niet? Wens je het uitzicht van de gevel te behouden of niet... Is het überhaupt mogelijk om langs buiten of langs binnen te isoleren enz...Een vakman of architect zal je advies geven over de mogelijkheden om jouw woning zo goed mogelijk te isoleren tegen de beste prijs.
Prijs muurisolatie
De gemiddelde prijs voor de plaatsing van muurisolatie hangt af van een aantal criteria. Je kan hier verschillende offertes aanvragen bij professionele aannemers om de prijs van jouw muurisolatie te vergelijken. Onderstaande tabel geeft reeds een idee weer wat de gemiddelde kostprijs per m² is.
* Gemiddelde prijs / m². Prijzen excl. BTW & incl. plaatsing.
Premie muurisolatie 2024
Ook in 2024 zijn er premies te verkrijgen in Vlaanderen. Je krijgt een subsidie voor het na-isoleren van de spouw, alsook voor het plaatsen van muurisolatie langs binnen en buiten. Bovendien kun je in sommige gevallen genieten van een renteloze lening én een verlaagd BTW-tarief van slechts 6% i.p.v. 21%. Klik hier om alle fiscale voordelen te lezen.
Offerte muurisolatie? Klik hier