Hoe gevel isoleren
Bij het na-isoleren van buitengevels worden harde kunststofpanelen tegen de buitenzijde van de gevel geplaatst. Er zijn een aantal verschillende manieren van plaatsing en bevestiging.
Bevestiging rechtstreeks tegen buitengevel
Indien de afwerking van de gevelisolatie bestaat uit een verflaag, pleisterwerk, steenstrips... worden de isolatieplaten rechtstreeks tegen de buitengevel geplaatst door middel van verlijming of door mechanische bevestiging.
Verlijming
De verlijming van de isolatiepanelen geschiedt door een polyurethaan montagelijm. De dikte van het schuim zorgt ervoor dat kleine oneffenheden worden opgevangen. Belangrijk is dat de lijm en de isolatie één luchtdicht schild vormen om koudebruggen en stroming van koude lucht tegen te gaan. Isolatiepanelen bestaande uit PUR, PIR, XPS, EPS, PF, rotswol, glaswol, cellulair glas, kurk... kunnen probleemloos tegen ondergronden in baksteen, beton, cellenbeton, gasbeton, metselwerk... geplaatst worden. De verlijming kan ook gebeuren via het aanbrengen van een kleurloze spray. Meestal wordt deze methode gebruikt bij grote oppervlaktes en om tijd te winnen t.o.v. de mechanische bevestiging.
Voor de verlijming van geëxpandeerde (EPS) en geëxtrudeerde (XPS) isolatieplaten tegen metselwerk in baksteen of betonsteen kan gebruikt gemaakt worden van een minerale lijm- en wapeningsmortel.
Mechanische bevestiging
Onder mechanische bevestiging van buitengevelisolatie verstaat men het gebruik van isolatiepluggen om de isolatieplaten vast te hechten aan de bestaande buitenmuur. Het voordeel van mechanische bevestiging is dat ze ook op oneffen gevels kunnen toegepast worden. Het nadeel is dat de kans op koudelucht stromingen groter is dan bij verlijming van de platen. Mechanische bevestiging kan ook een bijkomende bevestiging zijn van verlijming. De verankering dient minimaal 50mm in de muur plaatsvinden. Om een optimale hechting te garanderen kan je opteren voor het verzinkt systeem. Hierbij maken koudebruggen geen kans of aftekeningen in het pleisterwerk.
PIR isolatieplaten met minerale wol
Indien de ondergrond van de draagmuur niet volledig effen is, dan kan je deze uitvullen met een egalisatiemortel. Maar aangezien dit een vrij dure en arbeidsintensieve taak is, kan je opteren om stijve kunststofplaten te plaatsen met een laagje minerale wol. De minerale wol vangt de oneffenheden op waardoor de isolatieplaten toch nog vrij vlak geplaatst kunnen worden.
Raamwerk met regels en stijlen
Meestal wordt een raamwerk gebruikt om de gevelisolatie af te werken met een gevelbekleding in sidings, hout, aluminium, leien, kuntstofplaten enz... De isolatie kan tussen een raamwerk geplaatst worden of er kan een raamwerk tegen / op de isolatieplaten geplaatst worden.
Plaatsing gevelisolatie tussen een raamwerk
Tegen de bestaande gevel wordt een stijl- en regelwerk in hout of metaal geplaatst. Vervolgens worden de isolatieplaten tussen het stijlwerk gekneld om een goede hechting te garanderen. De isolatieplaten worden afgerwerkt met een waterkerende en dampdoorlatende folie. Tegen de stijlen worden vervolgens verticale regels geplaatst om een luchtspouw te creeren. Tegen de regels wordt de gevelafwerking geplaatst. De afwerking kan bestaan uit bijvoorbeeld sidings. Indien je een afwerking wenst in leien, dan dienen er eerst nog horizontale regels geplaatst te worden. Belangrijk bij de plaatsing van een gevelbekleding is de aanwezigheid van een goed ventilerende spouw. Dit systeem wordt vooral toegepast bij het gebruik van half-harde isolatiepanelen in bijvoorbeeld minerale wol of rotswol. Dit systeem van isoleren is ruimtebesparend én je krijgt een totaal nieuwe gevel.
Raamwerk op de isolatieplaten bevestigen
Het is ook mogelijk om rechtstreeks op de isolatiepanelen een raam- en regelwerk te plaatsen. Hierbij worden de isolatieplaten door middel van verlijming of mechanische bevestiging tegen de buitengevel geplaatst. Om alles makkelijk te plaatsen, kies je het best voor isolatieplaten voorzien van een tand- en groefsysteem. Je kan eventuele spleten en kieren afdichten met een speciale tape. Isolatieplaten met een aluminiumcoating afdichten kan gebeuren met een aluminiumtape om alles luchtdicht te maken. De plaatsing van een regelwerk op de isolatie kan alleen maar op harde kunststof isolatieplaten die niet inzakken tijdens het monteren van het regelwerk. Het regelwerk kan je afwerken met een gevelbekleding.
Raamwerk in de isolatieplaten
Er bestaat een kant-en-klaar systeem waarbij het regelwerk rechtstreeks in EPS-gevelisolatieplaten kan worden geplaatst. Het grote voordeel is dat er veel tijd wordt gewonnen doordat het regelwerk direct kan gemonteerd worden. De grijze EPS-isolatieplaten zijn voorzien van préfab houders met boorgaten om de platen van onder naar boven mechanisch te monteren. Vervolgens wordt een raamwerk van horizontale en verticale houten regels in de uitsparing geplaatst om een verluchting te creëren. Alles wordt afgewerkt met een gevelbekleding naar keuze.
Aluminium ophangsysteem
Vliesgevels afgewerkt met een aluminium gevelbekleding of een gevelbekleding in vezelcementplaten kunnen rechtstreeks opgehangen worden aan de draagmuur dankzij een ingenieus ophangsysteem. Door middel van beugels, regels en stijlen wordt de gevelbekleding opgehangen. Tussen het ophangsysteem wordt de thermische isolatie voorzien.
Spouwmuur deels afbreken en heropbouwen
Een laatste mogelijkheid om bestaande gevels te voorzien van na-isolatie is het afbreken van het bestaande buitenspouwblad. Als de bestaande spouwisolatie niet voldoet of het buitenspouwblad is in slechte staat, dan kan een renovatie te veel kosten. Dan is het beter om het buitenspouwblad af te breken en te vervangen door gevelisolatie met een afwerking naar keuze zoals steenstrips, pleisterwerk, sidings, plaatmateriaal, hout enz...
Offerte gevelisolatie? Klik hier